ستون فقرات خود را بهتر بشناسیم

1396/7/11

ستون فقرات

ستون فقرات از قاعده جمجمه شروع می‌شود و در تمامی طول گردن و تنه امتداد دارد و شامل تعدادی مهره است که روی هم قرار می‌گیرند و توسط لیگامان‌ها و دیسک‌های غضروفی- لیفی محکم به هم متصل‌اند و یک ستون انعطاف پذیر را برای حمل تنه پدید می‌آورند.    

 

 

 

انحناهای ستون فقرات

وقتی از نمای پهلو به ستون فقرات نگاه می‌کنیم قوس‌های ستون فقرات قابل رویت هستند. در مرحله جنینی یک انحنای بزرگ با تحدب خلفی وجود دارد. از پنجمین ماه زندگی داخل رحمی دومین انحناء باز هم با تقعر قدامی در ناحیه ساکروم و کوکسیس برای جا دادن احشاء لگنی بوجود می‌آید. در ماه‌های اول بعد از تولد که بچه اصطلاحاً گردن می‌گیرد یک انحنای ثانویه با تحدب قدامی در ناحیه گردن ایجاد می‌شود. در اواخر سال اول که بچه از حالت نشستن وارد حالت ایستادن و راه رفتن می‌شود علاوه بر آنکه انحنای گردن شدید می‌شود یک انحنای ثانویه دیگر با تحدب قدامی در مهره‌های کمری پدید می‌آید.


 

 

 

اهمیت انحناهای ستون فقرات

یک ستون فقرات با سه انحنای گردنی، سینه‌ای و کمری نسبت به یک ستون فقرات بدون قوس 10 برابر توانایی مقاومت بیشتر در برابر فشار محوری دارد.

 

میزان طبیعی قوس‌های ستون فقرات

میزان طبیعی قوس‌های ستون فقرات در ناحیه گردن 35-30 درجه، در ناحیه سینه‌ای 40 درجه و در ناحیه کمری 45 درجه است.

 


 

مسیر عبور خط جاذبه از بدن

اگرچه مسیر عبور خط جاذبه از بدن بسیار گوناگون است اما در وضعیت ایستاده در یک پوسچر( قامت ) ایده‌آل خط جاذبه از پشت قوس گردن، جلوی قوس سینه‌ای، پشت کمر، جلوی دومین مهره خاجی، پشت مفصل ران، جلوی زانو و مچ پا عبور می‌کند. در پوسچر ایده‌آل خط جاذبه سبب حفظ قوس‌های ستون فقرات می‌شود. در صورتی خط جاذبه به دلایل چاقی بیش از حد، وضعیت دست‌ها هنگام حمل بار، تفاوت شکل قوس‌های ستون فقرات افراد مختلف، بیش از حد عضلانی بودن فرد و بارداری در مسیر صحیح خود قرار نداشته باشد باعث به هم زدن قوس‌های ستون فقرات و ایجاد عارضه در ستون فقرات می‌شود.


 

دیسک‌های ستون فقرات

دیسک‌ها، بین مهره‌های ستون فقرات قرار می‌گیرند. قسمت اعظم یک دیسک جوان و سالم را آب تشکیل می‌دهد. نقش دیسک جذب فشار وارده به ستون فقرات می‌باشد.


 

کمردرد یا درد کمر

عده زیادی از متخصصین بین این دو تفاوت قائلند و می‌گویند: اگر علت و پاتولوژی(آسیب شناسی) ضایعه در خود ناحیه کمر باشد به آن کمر درد می‌گویند. ولی اگر علت در جای دیگری مثل ناراحتی‌های کلیوی، زنان و یا ناراحتی‌های التهابی لگن (Pelvic inflammatory disease) باشد ولی اثر خود را بصورت دردی در ناحیه کمر بروز داده باشد به آن درد کمر می‌گویند.  


 

اتیولوژی(علت شناسی) کمردرد

اتیولوژی کمر درد بسیار زیاد بوده و از بیماری‌های ساده نظیر سرما خوردگی تا بیماری‌های پیشرفته نظیر تومورهای بدخیم می‌توانند باعث کمر درد شوند.

 در دیدگاه ارتوپدی کمر درد علل مختلفی نظیر فتق دیسک، پاتولوژی مفاصل فاست، کم و زیاد شدن زوایای ساکرال و لومبوساکرال، ضعف بعضی عضلات، کوتاهی بعضی عضلات، بهم خوردن ریتم لومبوساکرال، و بعضی ابنورمالیتی‌های دیگر دارد، اما بیشترین علت کمر درد در جامعه ناشی از  Postural syndrome می باشد.

 

 

Postural syndrome

 درد به علت وضعیت نادرست بدن در حین انجام کارهای روزانه (Malposition) است که اغلب متناوب بوده و گاهی شدید می‌شود. ممکن است فرد برای مدت یک روز و یا حتی چند روز دردی نداشته باشد ولی در روزهای دیگر مرتباً درد داشته باشد ، بنابراین علت اصلی درد قرار داشتن در وضعیت نادرست بیومکانیکی که عموماً بیش از 2 ساعت می‌باشد و فرد در طی این مدت تحرک کمی دارد. مثلاً در رانندگان، تایپیست‌ها و عموم افرادی که شغل‌های اداری به صورت نشستن پشت میز به مدت طولانی را دارا می‌باشند.  

                                                                                                                                               

درمان‌های پوسچرال

تغییر در بیومکانیک رفتارهای فیزیکی بدن در کارهای روزانه را درمان پوسچرال گویند. یعنی خصوصیات وسایلی که فرد بیمار روزانه با آنها سروکار زیاد دارد مثلاً صندلی، میز کار و تشک. و اصلاح نحوه انجام کارهای روزانه مانند نحوه ایستادن، نشستن و خوابیدن                                      

 

 

توصیه هایی جهت اصلاح پوزیشن های استراحت و کار

 

 

 

 

 

وضعیت اشتباه نشستن

 

 

هنگام نشستن روی صندلی باید تا تکیه گاه صندلی عقب رفت و در صورت زیاد بودن قوس کمر آن را پر کرد

 

 

هنگام ایستادن‌های طولانی مثلاً هنگام ظرف شستن و یا در صف ایستادن، پاها را متناوب روی چهارپایه قرار دهید.

 

 

ارتفاع نشیمن‌گاه صندلی کار باید تا حد زانوها هنگام ایستادن باشد، تا در زمان نشستن پشت زانوی شما به لبه صندلی چسبیده و کف پاها روی زمین قرار بگیرد، در غیر اینصورت زیر  پاها یک چهارپایه کوچک قرار دهید.

 

 

هنگام برداشتن بار روبروی آن نشسته و با ستون فقرات صاف بلند می‌شویم.

 

بهترین وضعیت جهت خواب حالتی است که قوس نرمال کمر حفظ شود تا فشار داخل دیسکی به حداقل برسد . افزایش و یا کاهش قوس نرمال صحیح نیست.

در خوابیدن به پهلو با زانو و ران 45 درجه و یک بالش بین زانوها  فشار داخل دیسکی  200 نیوتن است .

در خوابیدن طاقباز با زانو و ران 45 درجه و دو بالش بین زانوها فشار داخل دیسکی به 300 نیوتن می رسد .                                   

بنابراین خوابیدن به پهلو در افراد سالم و بیمار اولویت دارد .

خوابیدن روی شکم به دلیل افزایش قوس کمر و فشار داخل دیسکی ممنوع است .

بهترین بالش بالشی است با اندازه متوسط که خود را به شکل قوس گردن در آورده و سبب حفظ قوس نرمال گردن شود تا فشار داخل دیسکی به حداقل برسد.

در حالت طاقباز بالش باید قوس گردن را پر کرده و تا ناحیه اکسی پوت (برجستگی های استخوان پس سر ) امتداد یابد تا 24 درجه flex (خم شدن گردن به سمت جلو ) در مهره های گردنی ایجاد کند . بنابراین اگر بالش خیلی حجیم باشد موجب خم شدن زیاد گردن به سمت جلو می شود .

 

 

خوابیدن  مهمترین فعالیت شما در زندگیست.

برای سالم زیستن باید خواب راحت و آرامی داشته باشید.

به موارد زیر دقت کنید تا اهمیت خوابیدن برای شما روشن گردد

ساعت 9 تا 11 شب:

زمانیست برای از بین بردن مواد سمی و غیر ضروری که این عملیات توسط آنتی اکسیدان ها انجام می شود. در این ساعت بهترست بدن در حال آرامش باشد در غیر اینصورت اثر منفی بر روی سلامتی خود گذاشته اید.

ساعت 11 تا 1 شب:

عملیات از بین بردن مواد سمی در کبد ادامه دارد و شما باید در خواب عمیق باشید .

ساعت 1 تا 3 نیمه شب :

عملیات سم زدایی در کیسه صفرا در طی یک خواب عمیق بطور مناسب انجام می شود.

ساعت 3 تا 5 صبح:

عملیات از بین بردن مواد سمی در ریه اتفاق می افتد . بعضی مواقع دیده شده که افراد در این زمان سرفه شدید یا عطسه می کنند.

ساعت 5 تا 7 صبح:

این عملیات در روده بزرگ صورت می گیرد. لذا می توانید آن را دفع کنید.

ساعت 7 تا 9 صبح:

جذب مواد مغذی صورت می گیرد.پس بهترست صبحانه بخورید. افرادی که بیمار می باشند بهترست صبحانه را در ساعت 6 و 30 دقیقه میل کنند. کسانی که می خواهند تناسب ا ندام داشته باشند بهترین زمان صرف صبحانه برای آنها ساعت 7 و 30 دقیقه می باشد. و کسانی که اصلا صبحانه نمی خورند بهترست عادت خود را تغییر دهند و در ساعت 9 تا 10 صبح صبحانه بخورند.

دیر خوابیدن و دیر بلند شدن از خواب باعث می شود مواد سمی از بدن دفع نشوند.

از نصفه های شب تا ساعت 4 صبح مغز استخوان عملیات خون سازی را انجام می دهد.

در ایام تعطیل بسیاری افراد تا دیر وقت بیدار می مانند و بعد از اتمام تعطیلات با خستگی به سر کار می روند چون اعمال بدنشان دچار سردر گمی شده است.

پس همیشه زود بخوابید و خواب آرامی داشته باشید.

 

 

فیزیوتراپیست آلاله فردی پور
نظرات
0 0
Hamidreza Maleki   undefined 1396/11/12 11:12:57

I have been suffering from sciatica nerve for the last 3 to 4 years and by visiting her clinic and after two session that suffering has vanished which in England they suggested there is nothing they can do except surgery .
I am thankful for her treatment and Wischer all the best and success in future

1 0
ایمان کمالی حکیم   www.drhakim-pt.com 1397/12/14 20:05:12

Thanx a lot , hope u feel good whole life